Klasa 3a i 3c
na wycieczce w Dobkowie.

W piątek, dnia 17 września uczniowie klas 3a i 3c wzięli udział w kilkugodzinnej wyciecze do Dobkowa. Podczas wyjazdu dzieci uczestniczyły w interesujących warsztatach „Od ziarenka do bochenka”, które odbyły się w pracowni piekarniczej urządzonej w stylu góralskiej, drewnianej chaty. Trzecioklasiści podzieleni na pięć „piekarskich rodzin” rozpoznawali tajemniczą zawartość stojących na stołach wysokich pojemników, a następnie zapoznali się z przepisem na rogaliki. Po przeczytaniu go i zapamiętaniu składników udali się do sklepu, w którym nabywali składniki potrzebne do wykonania rozczynu i ciasta.

Po zakupach dzieci wróciły do stołów, na których były potrzebne do pracy narzędzia – pojemniki, drewniane łyżki, miski, wałki i stolnice. Po wykonaniu ciasta wszystkie „piekarskie rodziny” rozwałkowały je i podzieliły na cztery części, do których dodawały dżem, a następnie formowały z nich rogaliki. Wypełnione surowymi rogalikami blachy do pieczenia umieszczane były w piecu piekarskim. Po zakończeniu procesu pieczenia pachnące rogaliki trafiały do koszyków. Po ostygnięciu posypywane były cukrem pudrem i odbierane przez członków poszczególnych zespołów. Przygotowane przez trzecioklasistów rogaliki były bardzo pyszne i smakowały wszystkim uczestnikom warsztatów piekarskich.

Podczas przygotowywania ciasta dzieci również przypominały i utrwalały sobie nazwy różnych rodzajów zbóż, uczyły się rozpoznawać ich kłosy i ziarna. Miały też okazję obejrzeć stare narzędzie rolnicze takie jak sierp i cep. Nie zabrakło również wspólnych tańców. Na zakończenie wycieczki uczniowie mogli podziwiać piękne dzieła ceramiczne znajdujące się w galerii „Pod Aniołem”.

 fotogaleria >>>

J.Ciotkowska