Trochę o chemii w żywności czyli…..
czy każde „E” jest złe?

 Na to pytanie starali się odpowiedzieć uczestnicy zajęć w ramach  koła chemicznego . Z różnych źródeł zbierali wiadomości dotyczące tego,  które dodatki do żywności są szkodliwe , a które bezpieczne.

Dowiedzieli się, że obecność na etykiecie produktu kodu „E” nie oznacza, że żywność jest gorsza, niebezpieczna czy bardziej „sztuczna”. Warto wiedzieć, iż numery „E” to kody chemicznych dodatków do żywności – niekoniecznie sztucznie wytworzonych. Warto też obalić mit, iż wszystkie e-dodatki do żywności są szkodliwe czy rakotwórcze.

Najbardziej niebezpieczne mogą być syntetyczne dodatki do żywności. Szczególną czujność należy zachować w przypadku żywności zawierającej w swoim składzie: barwniki, konserwanty, antybiotyki oraz wzmacniacze smaku.

Chcąc podzielić się zdobytą wiedzą ze swoimi koleżankami i kolegami , uczniowie wykonali plakaty  traktujące o tym problemie. Stworzyli małą galerię, która znajduje się przed pracownią chemiczną . Zapraszamy do obejrzenia plakatów i poszerzenia swojej wiedzy na temat chemicznych dodatków do żywności.

A.Drozda