Zajęcia o zdrowym odżywianiu

 W ramach projektu „Kolorowy zawrót głowy”, specjalistka ds. dietetyki - W.Kubiak-Zielińska, przeprowadziła cykl pogadanek w klasach ósmych o zdrowym odżywianiu.

Cel główny zajęć:

- kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.

 Cele szczegółowe:

- utrwalenie zasad zdrowego odżywiania,

- powtórzenie głównych składników pokarmowych, które powinny znajdować się w jadłospisie ucznia,

- określenie i  umiejscowienie składników pokarmowych w piramidzie żywienia,

- inspirowanie  uczniów do działań na rzecz promocji i ochrony zdrowia,

- uświadomienie dzieciom  jak ważne jest zdrowe odżywianie się,

-poznanie zalet zdrowego i wad niezdrowego jedzenia,

- zapobieganie chorobom dietozależnym,

-walka z nadwagą  uczniów w wieku szkolnym.

 Oczekiwane efekty :

-wzrost świadomości potrzeby dbania o zdrowie swoje i innych,

-rozumienie racjonalnego żywienia i jego znaczenia dla zdrowia,

 -umiejętność planowania zdrowego stylu życia i podejmowania skutecznych działań w tym zakresie.

 

  Podczas zajęć utrwalano podstawowe grupy składników pokarmowych z piramidy żywienia. Młodzież podawała  po kilka produktów z każdego z zaprezentowanych składników odżywczych. Następnie uczniowie wymienili produkty, które powinny być podstawą ich posiłków, a które powinno spożywać się w minimalnych ilościach. Pani Wiola, zwróciła również uwagę, na choroby dietozależne  oraz jak im zapobiegać. Przedstawiono również: zapotrzebowanie energetyczne oraz zalecenia w zakresie spożycia makro i mikroskładników dla młodzieży. Określono atrakcyjne formy aktywności fizycznej i ich zalety.

Podsumowaniem zajęć było obliczeniem BMI (indeksu masy ciała), określenie norm tego wskaźnika oraz ułożenie zdrowego jadłospisu dla nastolatka. Wszystkie potrawy były pyszne! Mniam😊

Pamiętajcie: otyłość odbiera nam
nie tylko poczucie atrakcyjności, ale i zdrowie!

W.Kubiak-Zielińska