Zajęcia o zdrowym odżywianiu
W ramach projektu „Kolorowy zawrót głowy”, specjalistka ds. dietetyki - W.Kubiak-Zielińska, przeprowadziła cykl pogadanek w klasach ósmych o zdrowym odżywianiu.
Cel główny zajęć:
- kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.
Cele szczegółowe:
- utrwalenie zasad zdrowego odżywiania,
- powtórzenie głównych składników pokarmowych, które powinny znajdować się w jadłospisie ucznia,
- określenie i umiejscowienie składników pokarmowych w piramidzie żywienia,
- inspirowanie uczniów do działań na rzecz promocji i ochrony zdrowia,
- uświadomienie dzieciom jak ważne jest zdrowe odżywianie się,
-poznanie zalet zdrowego i wad niezdrowego jedzenia,
- zapobieganie chorobom dietozależnym,
-walka z nadwagą uczniów w wieku szkolnym.
Oczekiwane efekty :
-wzrost świadomości potrzeby dbania o zdrowie swoje i innych,
-rozumienie racjonalnego żywienia i jego znaczenia dla zdrowia,
-umiejętność planowania zdrowego stylu życia i podejmowania skutecznych działań w tym zakresie.
Podczas zajęć utrwalano podstawowe grupy składników pokarmowych z piramidy żywienia. Młodzież podawała po kilka produktów z każdego z zaprezentowanych składników odżywczych. Następnie uczniowie wymienili produkty, które powinny być podstawą ich posiłków, a które powinno spożywać się w minimalnych ilościach. Pani Wiola, zwróciła również uwagę, na choroby dietozależne oraz jak im zapobiegać. Przedstawiono również: zapotrzebowanie energetyczne oraz zalecenia w zakresie spożycia makro i mikroskładników dla młodzieży. Określono atrakcyjne formy aktywności fizycznej i ich zalety.
Podsumowaniem zajęć było obliczeniem BMI (indeksu masy ciała), określenie norm tego wskaźnika oraz ułożenie zdrowego jadłospisu dla nastolatka. Wszystkie potrawy były pyszne! Mniam😊
Pamiętajcie: otyłość odbiera nam
nie tylko poczucie atrakcyjności, ale i zdrowie!
W.Kubiak-Zielińska